SITE-UL OFICIAL AL COMUNEI PLĂTĂREȘTI, JUDEȚUL CĂLĂRAȘI

COMUNA

PLĂTĂREȘTI

Monografia comunei

Așezare geografică

Comuna Plataresti este asezata in partea de sud-est a Romaniei, in judetul Calarasi, la intersectia coordonatelor de 24° 10′ longitudine estica si 44° 13′ latitudine nordica. Aceasta se aflǎ în Lunca Argesului, pe malul drept al acestuia. Localitatea se gaseşte la 42 km de orasul Olteniţa şi 15 de km de centura Bucureşti si are urmatorii vecini:

  • Nord – padurea Cernica sat Tanganu, comuna Plataresti;
  • Est – sat Dorobantu, comuna Sohatu;
  • Sud Est – sat Podul Pitarului, comuna Galbinasi;
  • Sud-vest – sat Pitigaia, comuna Frumusani;

Din punct de vedere teritorial administrativ, comuna Plataresti este formata din satul Plataresti, satul Podul Pitarului, satul Pitigaia, satul Cucuieti iar în cadrul judeţului Cǎlǎraşi se aflǎ situata in nord vestul judetului

Istoric

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna purta numele de Cucuieți-Plătărești, făcea parte din plasa Dâmbovița a județului Ilfov și avea în compunere satele Cucuieți-Sudiți, Cucuieți-Moara, Podu Pitarului, Progresu și Renașterea, având în total 2610 locuitori, ce trăiau în 590 de case. În comună funcționau 3 biserici (la Cucuieți-Sudiți, Plătărești și Podu Pitarului), două mori cu aburi și patru școli mixte. Anuarul Socec din 1925 o consemnează în plasa Pantelimon a aceluiași județ, având 2033 de locuitori în satele Cucuieți-Moara, Cucuieți-Sudiți, Dorobanțu, Plătărești, Podu Pitarului și Renașterea.

În 1950, comuna a fost transferată raionului Brănești și apoi (după 1956) raionului Oltenița din regiunea București. În 1968, comuna a revenit la județul Ilfov, reînființat. Tot atunci, satele Cucuieți-Moara și Cucuieți-Sudiți au fost comasate pentru a forma satul Cucuieți, iar satul Renașterea a fost desființat și inclus în satul Dorobanțu. În 1981, o reorganizare administrativă regională a dus la transferarea comunei la județul Călărași.

Comuna Plătărești
0 ha
SUPRAFAȚĂ
0
GOSPODĂRII
0
LOCUITORI
0
LOCUINȚE

Ultima actualizare: 15:09 | 24.05.2024

Sari la conținut