SITE-UL OFICIAL AL COMUNEI PLĂTĂREȘTI, JUDEȚUL CĂLĂRAȘI

COMUNA

PLĂTĂREȘTI

COMUNA PLĂTĂREȘTI

Aparatul administrativ

PRIMĂRIA PLĂTĂREȘTI

Cuvântul primarului

În calitate de viceprimar cu atribuții de primar al Comunei Plătărești adresez bun venit tuturor celor ce aţi accesat acest site, în numele comunităţii acestei comune, administraţiei publice locale şi al meu personal.

Ne dorim că pe această cale să venim în sprijinul cetăţenilor, oferindu-le dreptul la informaţia produsă şi gestionată de administraţia publică locală şi în acelaşi timp să fim o fereastră deschisă permanent tuturor celor ce vor să ne cunoască comuna şi pe noi.

Cu stimă, Ene Sorin Adrian – viceprimar cu atribuții de primar, comuna Plătărești

PRIMĂRIA PLĂTĂREȘTI

Proiecte de investiții

Obiective şi investiţii propuse a se realiza

Sursa finanțării

Proiecte de apă și canal
Sistem canalizare și stație de epurare a apelor uzate menajere în comuna Plătărești, județul Călărași
Fonduri Naționale
Proiecte de infrastructură rutieră
Asfaltare și modernizare drumuri de interes local în comuna Plătărești, județul Călărași
Fonduri Naționale
Realizare trotuare în comuna Plătărești
Fonduri Europene
Proiecte de școli și grădinițe
Reabilitare și modernizare Școala primară nr.3, Dorobanțu și Grădiniță cu program normal nr. 4, Dorobanțu
Fonduri Naționale
Reabilitare și modernizare școala primară nr. 1, Cucuieți în comuna Plătărești, județul Călărași
Fonduri Naționale
Reabilitare și modernizare Grădinița cu program normal nr.5 din sat Podul Pitarului, comuna Plătărești
Fonduri Naționale
COMUNA PLĂTĂREȘTI

Comuna în cifre

0 ha
SUPRAFAȚĂ
0
GOSPODĂRII
0
LOCUITORI
0
LOCUINȚE
CALENDARUL ORTODOX
PROGNOZA METEO

Ora locală

7:37 am

OBIECTIVE TURISTICE

Mănăstirea Plătărești

Legendele referitoare la începuturile mănăstirii menționează două variante principale. Conform primei variante, mănăstirea a fost ridicată în amintirea unei lupte cu tătarii care îl sprijineau pe Radu Iliaș, la preluarea domniei de către Matei Basarab, în 1632. A doua variantă spune că Matei Basarab a ridicat mănăstirea în amintirea victoriei obținute asupra lui Vasile Lupu la Nenișori în octombrie 1639. Este posibil ca ambele variante să fie adevărate, în sensul că după lupta din 1632 Matei Basarab a înființat mănăstirea, iar după victoria din 1639 a construit biserica de piatră a mănăstirii.

Viața monahală a fost întreruptă de mai multe ori de-a lungul istoriei, mănăstirea căzând succesiv în ruină și fiind refăcută.

COMUNA PLĂTĂREȘTI

Galerie Foto

PERSONALITĂȚI LOCALE

Nicolae Grigorescu (1838 – 1907)

Nicolae Grigorescu
(1838 – 1907)

Nicolae Grigorescu este primul dintre fondatorii picturii române moderne, urmat de Ion Andreescu și Ștefan Luchian. Nicolae Grigorescu a devenit un simbol pentru tinerele generații de artiști care, în primele decenii ale secolului al XX-lea, căutau să identifice și să aducă la lumină valorile spiritualității românești.

La vârsta de doar zece ani, Nicolae Grigorescu a intrat ca ucenic de iconar în atelierul lui Anton Chladek pentru o perioadă de doi ani. Nicolae s-a inspirat din miniaturile executate de către maestrul său și a păstrat maniera plină de farmec, ușoară și delicată, cu acel colorit proaspăt și suav care poate fi regăsită în icoanele sale din primii ani ca și în cele realizate imediat după terminarea uceniciei de atelier.

Aceeași manieră poate să fie văzută și în lucrările de factură târzie în care artistul a ajuns la perfecțiuni ale genului. El a folosit în toate acestea stilul retoric și primitiv al primilor pictori de șevalet, încadrându-se în acest fel în stilul picturii neoclasice care era promovat de noile școli de pictură bisericească ce apăruseră în Țara Românească.

PERSONALITĂȚI LOCALE

Constantin Brâncoveanu (1654 – 1714)

Constantin Brâncoveanu
(1654 – 1714)

Constantin Brâncoveanu a fost domnul Țării Românești între anii 1688 și 1714, având una din cele mai lungi domnii din istoria principatelor române. Mare boier, nepot de soră al domnului Șerban Cantacuzino, el a moștenit și a sporit o avere considerabilă, care consta în proprietăți imobile, bunuri mobile și sume de bani depuse în străinătate.

În timpul în care a domnit, Țara Românească a cunoscut o lungă perioadă de pace, de înflorire culturală și de dezvoltare a vieții spirituale, în urma sa rămânând un mare număr de ctitorii religioase și un stil arhitectural eclectic ce-i poartă numele.

În politica externă Brâncoveanu a acționat cumpătat, evitând să se poziționeze decisiv în tabăra imperială, care într-un avânt semnificativ recuperase Ungaria și Transilvania de la otomani. Și-a cumpărat bunăvoința turcilor, plătind regulat dările și vărsând sume uriașe sultanului și funcționarilor de la Constantinopol, ceea ce i-a adus supranumele de „altın bey” (română prințul aurului).

Ultima actualizare: 14:25 | 27.03.2024

Sari la conținut